Καστρακι

Καστρακι

Ανατολικά από το Ευπάλιο βρίσκεται το τοπικό διαμέρισμα Κατρακίου. Μέχρι το 1928 λεγόταν Ομέρ Εφέντη από το όνομα του Οθωμανού αξιωματούχου στον οποίο ανήκε. Το 1928 μετονομάσθηκε σε Καστράκι.

Πήρε το όνομά του από αρχαίο οχύρωμα σε πρόβολο του βουνού στην αριστερή όχθη του Μόρνου και βορειοανατολικά της γέφυρας. Επίσης βορειοδυτικά στον λόφο Παλαιόκαστρο (357 μ.) στην περιοχή Σιδεράλωνο, υπάρχουν ίχνη αρχαίου κάστρου. Εδώ στα κάστρα αυτά τοποθετείται κατά μία άποψη το αρχαίο Ευπάλιο, αφού ο Οινεών ταυτίζεται με το Παλιόκαστρο Ευπαλίου και ο Θουκυδίδης ήταν σαφής: “… και πορευόμενος Οινεώνα αιρεί και Ευπάλων.” (Πρώτα τον Οινεώνα και μετά το Ευπάλιο στο δρόμο για τη Ναύπακτο). Επίσης στην περιοχή του Καστρακίου, στην πηγή Βουλωμένη, τοποθετείται το ιερό του Νεμείου Διός, που συνδέεται με τη δολοφονία του ποιητή Ησιόδου. Εδώ είχε στρατοπεδεύσει και Αθηναίος Στρατηγός Δημοσθένης το 426 π.Χ. ετοιμάζοντας την εκστρατεία του κατά των Αιτωλών. Στο χώρο της βρύσης, που ανακατασκευάστηκε, δεν φαίνονται πλέον ίχνη ναού που εντόπισε το 1907 ο Αρχαιολόγος – Καθηγητής Γ. Σωτηριάδης.

Ο οικισμός Καστράκι, που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Μόρνου και στην αριστερή του παραπόταμου Μανδήλω, είναι ένα γραφικό χωριό, που γειτνιάζει με τη Ναυπακτιακή Δάφνη και επικοινωνεί με τη Ναυπακτία μέσω της πεντακάμαρης γέφυρας του Μόρνου (1939), εδώ ενώνεται με τον Μόρνο, ο παραπόταμός της Μαντήλως.