Καμπος

Καμπος

Βορειοδυτικά της Φιλοθέης και του Ευπαλίου από το οποίο απέχει 12 χλμ. βρίσκεται ο Κάμπος αμφιθεατρικά κτισμένος στους πρόποδες του βουνού Βίγλα (Καστρί 1.090 μ.) με εξαιρετική θέα προς τον κορινθιακό κόλπο και την πεδιάδα του Μόρνου. Έως το 1940 λεγόταν Κάμποι (οι).

Συνοικισμός που ανήκει στο διαμέρισμα είναι ο Παλιόμυλος, από παλιό μύλο,στα νοτιοανατολικά του Κάμπου.

Ανάμεσα στον Κάμπο και τον Παλιόμυλο στο πλάτωμα ενός λόφου (748μ), που είναι παραφυάδα του βουνού Βίγλα, ανάμεσα στη Μαντήλω και το Τρανόρεμα (Καρουτιόρεμα) είναι η εκκλησία Άγιος Νικόλαος, που το 1847 ήταν ερειπωμένος και όπως γράφει ο Woodhouse κτισμένη με αρχαίο οικοδομικό υλικό, ανακαινίσθηκε το 1926.

Εδώ βρέθηκαν επιγραφές στις οποίες επικαλούμενη θεότητα ήταν: “Αθάνα α Πυργία α εν Ποτειδανίαι” (Αθηνά η Πυργία η εν Ποτειδανία), γι’ αυτό ταυτίστηκε η περιοχή με την αρχαία Ποτειδανία. Τούτο όμως σήμερα αμφισβητείται πρώτον διότι θεωρούν ότι η πλάκα ήταν φερτή και δεύτερον διότι ανήκει στην περιοχή της Λοκρίδας. Προτείνεται με επιφύλαξη η πόλη Απολλωνία. Στη νότια πλαγιά μισό χλμ. από το χωριό στη θέση “Τα Μνήματα”, βρέθηκαν επιβλητικοί Μακεδονικοί Τάφοι του 3ου και 4ου π.Χ. αιώνα. Μεγάλες πέτρες λαξευμένες, βρίσκονται ένα χλμ. δυτικά του χωριού και η θέση αυτή θεωρείται ιερή από τους κατοίκους.