Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη είχαν ο Δήμαρχος Δωρίδος και ο Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος, για τις επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου και τη διεκδικούμενη καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος.

  • Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για τις επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου και την καταβολή από το φορέα διαχείρισης υδάτων αντισταθμιστικού τιμήματος, με την ενημέρωση του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

 Με την ενημέρωση του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για τις επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου και τη διεκδικούμενη καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος.

Η ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή. Από την Ένωση Κεντρώων Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Βασίλης Λεβέντης, ο Άρης Ασλανίδης Φυσικός και η Γρηγορία Λεβέντη Γεωπόνος Περιβαλλοντολόγος.

Το Δήμο Δωρίδος εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης και ο Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

leventis

Από τη μεριά του Δήμου Δωρίδος αναλύθηκαν λεπτομερώς οι επιπτώσεις από την κατασκευή του Φράγματος του Μόρνου όπως:

Το άδικο και ασφυκτικό πλαίσιο περιοριστικών όρων που έχει επιβληθεί σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τη λίμνη,γεγονός πουδεν επιτρέπει καμία νέα ήπια αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Τη μεγάλη αύξηση των αποστάσεων των κοινοτήτων και οικισμών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα αστικά και εμπορικά κέντρα, με επακόλουθο την πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους των πάσης φύσεως προϊόντων, από και προς τις περιοχές γύρω από τη λίμνη. Την κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση του τοπικού πληθυσμού από την αλλαγή χρήσεων γης, κλπ, γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής και την εγκατάλειψη της από τον ενεργό πληθυσμό.

Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως,τηναλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής γύρω από το φράγμα, τη μείωση της ποσότητας του νερού στο ποτάμι κάτω από το φράγμα λόγω τηςέλλειψης της υποχρεωτικής για τον φορέα διαχείρισης οικολογικής παροχής νερού και συνακόλουθα την αποσάθρωση των εδαφών λόγωαυτής της έλλειψης,τη διάβρωση των ακτών γύρω από τις εκβολές του ποταμιού από τη μείωση της αναγκαίας φερτής ύλης,κ.ά και γενικά στο αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει αφήσει η κατασκευή της λίμνης σε πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση του Δήμου Δωρίδος.

Αναλύθηκε διεξοδικά, γιατί η καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος από τον φορέα διαχείρισης υδάτων στο Δήμο Δωρίδος, καθώς και στους άλλους Δήμους, που μέσα στα γεωγραφικά τους όρια υπάρχουντεχνητές ή φυσικές λίμνες που υδροδοτούν την Περιφέρεια Αττικής, είναι επιβεβλημένη.

Επίσης παρουσιάστηκε η νομική βάση για την καταβολή του αντισταθμιστικού τιμήματος που είναιτο υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι σχετικές οδηγίεςτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βασίλης Λεβέντης και τα στελέχη της Ένωσης Κεντρώων ευχαρίστησαν την αντιπροσωπεία του Δήμου για την ενημέρωση, αναγνώρισαν το δίκαιο αίτημα του Δήμου Δωρίδος και δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια του, για την καταβολή του αντισταθμιστικού τιμήματος,αναλαμβάνοντας σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Δήμο Δωρίδος.