Εκδηλώσεις μνήμης από τον Δήμο Δωρίδος για το Ολοκαύτωμα του Λιδωρικίου.
Με την πρέπουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 29 Αυγούστου οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Λιδωρικίου και για τους πεσόντες από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής την 29η Αυγούστου 1944.
Το πρωί στις 11:30 τελέστηκε μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες Λιδωρικιώτες στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Λιδωρικίου στο οποίο παραβρέθηκαν η Βουλευτής Φωκίδας κ. Ασπασία Μανδρέκα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο τ. Υπουργός κ. Νικόλαος Γκελεστάθης, ο Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κ. Δαμιανός Βασιλειάδης, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων, κάτοικοι του Λιδωρικίου και άλλων Κοινοτήτων.
Από την πλευρά του Δήμου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γιώργος Καπεντζώνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιος Κοκμοτός, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κώστας Αντωνόπουλος, Ανδρέας Ευσταθίου και Δημήτριος Καραχάλιος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Γκόλφης και Χρήστος Τσιλίκης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου κα Πένυ Σπυροπούλου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιδωρικίου κ. Χαράλαμπος Πέτρου και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και άλλα στελέχη του Δήμου.
Στη συνέχεια ακολούθησε τρισάγιο στο Ηρώο της Κοινότητας, έγινε ιστορική αναδρομή του ολοκαυτώματος Λιδωρικίου από τον Καθηγητή Φιλοσοφίας της Παιδαγωγικής, κ. Δημήτριο Μπέκο ο οποίος έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τα γεγονότα της εποχής. Ο κ. Δαμιανός Βασιλειάδης έκανε περιληπτική ενημέρωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, κατατέθηκαν στεφάνια και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκτελεσθέντων.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στο βράδυ, με μια πολύ όμορφη και συγκινητική μουσική και ποιητική βραδιά, στο κατάμεστο προαύλιο του Γυμνασίου – Λυκείου Λιδωρικίου, με την Φιλαρμονική του Πολιτιστικού Ομίλου Λιδωρικίου, τη μεικτή χορωδία Άμφισσας – Ιτέας και τριμελές μουσικό συγκρότημα. Η ποιητική περιγραφή του Ολοκαυτώματος βασίστηκε σε στίχους του Κώστα Καψάλη και δραματοποίηση του Δημήτρη Μπέκου. Η μεγάλη τραγουδίστρια του δημοτικού παραδοσιακού τραγουδιού, Ελένη Λιάπη τραγούδησε ζωντανά το μοιρολόι του Ολοκαυτώματος σε στίχους του Κώστα Καψάλη. Όλοι οι συντελεστές με μοναδικό τρόπο ταξίδεψαν το κοινό στα γεγονότα της ιστορίας, το ευαισθητοποίησαν, το προβλημάτισαν, αλλά ταυτόχρονα του μετέδωσαν και αισιοδοξία για το μέλλον.
Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης έδωσε τιμητική πλακέτα στη μεγάλη τραγουδίστρια του δημοτικού παραδοσιακού τραγουδιού, κ. Ελένη Λιάπη, για την πολυετή και πολύτιμη προσφορά της στο δημοτικό παραδοσιακό τραγούδι.
Ο Δήμαρχος σε σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος προς τα αρμόδια Υπουργεία για την καθιέρωση της ημέρας αυτής ως επίσημης Τοπικής Αργίας και δεσμεύτηκε πως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης, συνέδρια, ημερίδες, και άλλες εκδηλώσεις, έτσι ώστε πάντα το Λιδωρίκι να θυμάται και να τιμά την ιστορία του.