Ο Δήμος Δωρίδος στα Καλάβρυτα

  • Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013

Με μεγάλη επιτυχία, κάθε επισημότητα και λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και ιδίως νέων, ολοκληρώθηκαν, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013, οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαβρύτων για τα 70 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα με κεντρικό σύνθημα “να κλείσει το τραύμα αλλά να μη σβήσει η μνήμη”.
Ως μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών χωριών και Πόλεων Ελλάδας, ο Δήμος μας εκπροσωπήθηκε στις εκδηλώσεις από τον Δήμαρχο Δωρίδος, Γιώργο Καπεντζώνη, το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Χρήστο Τσιλίκη και την υπάλληλο του Δήμου, Δέσποινα Τίτου.

Η ομάδα του Δήμου μας παραβρέθηκε στα Καλάβρυτα την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, όπου τελέσθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Καλαβρύτων πάνδημο μνημόσυνο αρχιερατεύοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και με τη συνοδεία των Μητροπολιτών Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου, Κορίνθου κ.κ. Διονυσίου, Ναυπάκτου κ.κ. Ιερεμία, Βρεσθένης κ.κ. Θεοκλήτου και Δαύλειας κ.κ. Γαβριήλ.

Στη συνέχεια, με πομπή, ο Αρχιεπίσκοπος, οι Αρχιερείς, οι επίσημοι και ο συμμετέχων λαός, κατευθύνθηκαν προς τον τόπο της εκτέλεσης, όπου τελέστηκε τρισάγιο, εκφωνήθηκαν τα ονόματα των εκτελεσθέντων και των οικογενειών τους, κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη τους και η σεμνή τελετή, έκλεισε, με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης. Επίσης, παραβρέθηκαν στο μνημόσυνο, στην πομπή και στην τελετή, ο Πρόεδρος του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Αθανάσιος Νταβλούρος, Μαρία Κανελλοπούλου, Νικόλαος Τσούκαλης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιώργος Νταβρής, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Βόλφγκαγκ Ντολτ, η πολιτική σύμβουλος της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, ο πρώην Υπουργός και απόγονος των αγωνιστών του 1821 κ. Ανδρέας Ζαΐμης με τη σύζυγό του, ο πρώην Βουλευτής και Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο πρώην Βουλευτής και Νομάρχης κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, οι Δήμαρχοι του Νομού Αχαΐας, Δήμαρχοι εκπρόσωποι από τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδος Δίστομο, Κομμένο, Χορτιάτη, Κάνδανο, Κερδύλια Σερρών, Υπάτη, Λαμία, Βόλο, Εορδαία, Δωρίδος, κ.ά., από τη μαρτυρική πόλη και αδελφοποιημένη με τα Καλάβρυτα της Μόρφου Κύπρου, εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.