Στη Μαρτυρική Βιάννο η Δημοτική Αρχή Δωρίδος για τη συμμετοχή της στο 2ο πανελλήνιο Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

  • Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Στη Μαρτυρική Βιάννο η Δημοτική Αρχή Δωρίδος για τη συμμετοχή της στο 2ο πανελλήνιο Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.
Το Κεντρικό σύνθημα-μήνυμα του Συνεδρίου ήταν :
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Βιάννου του Νομού Ηρακλείου Κρήτης με θέμα «Ολοκαυτώματα και Γερμανικές Αποζημιώσεις ».

Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τη Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Βιάννου και την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου. Ομιλητές ήταν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Επιζώντες από το Ολοκαύτωμα του Διστόμου και της Βιάννου, Εκπρόσωποι Αντιστασιακών Οργανώσεων, Ιστορικοί, Ερευνητές, Καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (Οικονομολόγοι, Αρχαιολόγοι, Πολιτικοί Επιστήμονες, Καθηγητές Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας, Δικηγόροι, Μαθηματικοί, Πολιτειολόγοι), ο Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών και Αναπληρωτής Πρύτανης κ. Στέλιος Περάκης, Εκπρόσωποι Δήμων με Μαρτυρικά χωριά και πόλεις από όλη την Ελλάδα, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, η ομάδα ΑΚ Δίστομο από το Αμβούργο και πολλοί άλλοι.
Η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου έγινε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη
Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Μανόλης Γλέζος, Ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, Βουλευτής, Δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ο Δήμος μας εκπροσωπήθηκε από το Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Τσιλίκη Χρήστο, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής για τα ολοκαυτώματα του Δήμου μας, το Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Ζωητό Κωνσταντίνο, τον Πρόεδρο του Μαρτυρικού Χωριού του Λιδωρικίου, κ. Χαράλαμπο Πέτρου και τον Τοπικό Εκπρόσωπο του Μαρτυρικού χωριού των Καρουτών, κ. Μούρτο Ιωάννη.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε για γραμματειακή υποστήριξη και η κ. Δέσποινα Τίτου, υπάλληλος του Δήμου.

Η αντιπροσωπεία του δήμου μας, επέστρεψε από την Κρήτη “φορτωμένη” με ένα πλούσιο υλικό τόσο για την ανάδειξη και την ιστορική διερεύνηση των Ολοκαυτωμάτων στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κατοχής όσο και για την ιστορική τεκμηρίωση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Επίσης άνοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του δήμου μας και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών ης Γερμανίας και άλλων φορέων, έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια της διεκδίκησης αλλά και να γίνει πιο οργανωμένος ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη. Ενάντια στη λήθη των 56.225 αθώων πολιτών που εκτελέστηκαν σε 90 ολοκαυτώματα πόλεων και χωριών σε όλη την Ελλάδα. Των 105.000 αθώων πολιτών που κατέληξαν στα στρατόπεδα της φρίκης (εξ’ αυτών λίγοι επέζησαν). Των 1.770 χωριών που καταστράφηκαν. Των 400.000 σπιτιών που πυρπολήθηκαν.

Στο τέλος των εργασιών του Συνεδρίου διαμορφώθηκε ψήφισμα για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα μέσα στο οποίο διαφαίνεται καθαρά το ηχηρό μήνυμα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού σε Ελλάδα, Γερμανία και σε όλον τον κόσμο, καθώς και η θέση για την απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα των Ναζί αλλά και η συνέχιση της διεκδίκησης των αποζημιώσεων. Το ψήφισμα αυτό παραδόθηκε από το Δήμαρχο Βιάννου στον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Dolt, ο οποίος επισκέφτηκε το γραφείο του Δημάρχου την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Πανδημοτικό Ηρώο, στα Αμιρά, πραγματοποιήθηκε η Επίσημη τελετή Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, όπου η αντιπροσωπεία του Δήμου μας κατέθεσε στεφάνι μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα που επικρατούσε μετά από το προσκλητήριο των 401 νεκρών της Βιάννου.
Ο Δήμος Δωρίδος συγχαίρει τους διοργανωτές του Συνεδρίου και τους ευχαριστεί θερμά για τη γνωστή βέβαια σε όλους “Κρητική” τους Φιλοξενία.

Λιδωρίκι, 19/9/2013