Μήνυμα Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

  • Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

28η Οκτωβρίου 1940, μια μέρα μνήμης και τιμής με τεράστια ιστορική σημασία και πολλαπλούς συμβολισμούς

Το ΟΧΙ των Ελλήνων απέναντι στις αξιώσεις του Ιταλικού Φασισμού, πράξη αντίστασης και ηρωισμού, ενός ολόκληρου λαού που παρά τις κακουχίες, την υπεροπλία του εχθρού και τις δύσκολες συνθήκες εναντιώθηκε στην ωμή επιβολή, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά το πάθος των Ελλήνων για την Ελευθερία.

Η απόκρουση της Ιταλικής εισβολής αποτέλεσε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα ανυψώνοντας το ηθικό των λαών τις Ευρώπης. Το ακατάβλητο φρόνημα των Ελλήνων προκάλεσε τον θαυμασμό του ελεύθερου κόσμου, εμπνέοντας τον αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Κυρίως όμως η 28η Οκτωβρίου του 1940 αποτέλεσε και αποτελεί ένα ηχηρό ΟΧΙ των λαών, απέναντι στον Ιταλικό Φασισμό και τον Γερμανικό Ναζισμό. Μια πράξη αντίδρασης απέναντι σε κάθε μορφής ολοκληρωτικά καθεστώτα, μια παρακαταθήκη που επανέρχεται σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Απέναντι στους λαούς της Ευρώπης δεν βρίσκονται πλέον τανκς αλλά αδυσώπητοι οικονομικοί δείκτες. Ο ολοκληρωτισμός και ο φασισμός συνεχίζουν να δυναμιτίζουν τα θεμέλια της κοινωνίας μας.

Τα ιδανικά της Ελευθερία, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Αξιοπρέπειας απειλούνται. Η ευημερία των ανθρώπων θυσιάζεται εν’ ονόματι της ευημερίας των αριθμών και του κέρδους.

Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αντισταθούν. Ξεκινώντας ξανά από εμάς τους Έλληνες, μπροστάρηδες στις μάχες για ελευθερία, με το ίδιο «ΟΧΙ» θα απαντήσουμε σε κάθε ατιμωτική υποχώρηση, εμποτισμένοι με το ιστορικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου.

Απέναντι στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γενιά μας, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος, να νικήσουμε τον πιο δύσκολο εχθρό, τον κακό εαυτό μας, να ανατρέψουμε τις συμπεριφορές και τους ανθρώπους που για εβδομήντα χρόνια, από το 1940 μέχρι σήμερα, αποδείχτηκαν χειρότεροι δυνάστες, οδηγώντας μας στην καταστροφή. Να σταθούμε όρθιοι, να αγωνιστούμε, να φωνάξουμε “ΟΧΙ, μέχρι εδώ”, να απαιτήσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Στους αγώνες αυτούς μας καλεί όλους η μνήμη και το νόημα της 28ης Οκτωβρίου, με όπλο τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη:

Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει.