Ενημέρωση των παραγωγών για Πρόγραμμα επιδότησης

  • Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Στην προκήρυξη προγράμματος συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση πολύ μικρών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων,  προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του Μέτρου 123 Α του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Η δράση αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων στους τομείς κρέατος, γάλακτος, αυγών – πουλερικών, μελιού, διαφόρων ζώων, δημητριακών, ελαιούχων προϊόντων, οίνου, οπωροκηπευτικών, ανθέων, ζωοτροφών, σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των αιτήσεων ενίσχυσης κυμαίνεται από 100.000 έως 5.000.000 ευρώ για το 80% και από 5.000.001 έως 10.000.000 ευρώ για το 20% των διαθέσιμων πιστώσεων και ποσοστά που προβλέπονται ανά κατηγορία στον Καν. 1698/05. Η έναρξη κατάθεσης φακέλων λήγει την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου.

Επιλέξιμοι Φορείς

Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι Ατομικές Επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ., Προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας).

Όσον αφορά το μέγεθος των δικαιούχων:

  • πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
  • μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους, ή έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατ. Ευρώ,

Για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις επιλέξιμες θεωρούνται αυτές που πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας όπως παρακάτω:

  • Για τα επενδυτικά σχέδια αιτούμενου προϋπολογισμού μικρότερου ή ίσου των 500.000 ευρώ, ο μέσος όρος κερδών προ αποσβέσεων και φόρων της τελευταίας τριετίας πρέπει να είναι θετικός.
  • Για τα επενδυτικά σχέδια αιτούμενου προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 500.000 ευρώ, θα πρέπει να ικανοποιούνται τρία (3) τουλάχιστον από τα παρακάτω κριτήρια:
    • Μέσος όρος τριετίας περιθωρίου μικτού κέρδους μεγαλύτερο από 10%.
    • Μέσος όρος τριετίας περιθωρίου καθαρού κέρδους μεγαλύτερο από 3%.
    • Μέσος όρος τριετίας, αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (καθαρά κέρδη /ίδια κεφάλαια) μεγαλύτερο από 10%.
    • Μέσος όρος τριετίας, κυκλοφοριακή ρευστότητα (κυκλοφορούν ενεργητικό / βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) μεγαλύτερο από 40%.
    • Μέσος όρος του ρυθμού ανάπτυξης των εργασιών της τελευταίας τριετίας θετικός.

Στα πλαίσια του προγράμματος θα ενισχυθούν επενδύσεις στους ακόλουθους τομείς:
ΚΡΕΑΣ, ΓΑΛΑ, ΑΥΓΑ – ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΜΕΛΙ, ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΕΛΑΙΟΥΧΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΟΙΝΟΣ, ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ, ΑΝΘΗ, ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ, ΣΠΟΡΟΙ & ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ.

Ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων θα κυμαίνεται μεταξύ € 100.000 – € 10.000.000.

Τα ποσοστά χρηματοδότησης είναι κλιμακούμενα με το ύψος του προϋπολογισμού και κυμαίνονται ως εξής:

Επιχορήγηση ανά περιφέρεια και μέγεθος επιχειρήσεων Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις Μεγάλες Επιχειρήσεις έως 750 άτομα προσωπικό και έως 200 εκ τζίρο
Μικρά Νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό κάτω από 100.000 κατοίκους 65% 65%
Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη 50% 25%
Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Στερεά, Αττική 40% 20%

Επιδοτούμενες δαπάνες:

  • Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
  • Κατασκευή ή βελτίωση ακινήτων.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων, στο βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας.
  • Εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής επένδυσης.
  • Αγορά καινούργιων οχημάτων α) της εσωτερικής διακίνησης για τις ανάγκες της επένδυσης (περονοφόρα, ανυψωτικά κλπ), β) ισοθερμικών βυτίων, αναγκαίων για τη μεταφορά του γάλακτος προς το χώρο τυποποίησης – μεταποίησης, και γ) αγορά καινούργιων οχημάτων ψυγείων μόνο για τα νησιά του Αιγαίου.
  • Γενικά έξοδα μέχρι 10% του συνόλου του προϋπολογισμού, όπως αμοιβές μηχανικών, και συμβούλων, και άδειες πέραν των παραπάνω δαπανών.
  • Δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες για τη δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, επισήμανση).
  • Απόκτηση πιστοποιητικών ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (ISO, HACCPκλπ).
  • Αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας κειμένων,software telescripteurs), φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.
  • Κατασκευή της κατοικίας φύλαξης των εγκαταστάσεων μέχρι των 50.000 ευρώ.

Η ίδια συμμετοχή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 25% του επιλέξιμου κόστους πραγματοποίησης της επένδυσης.

Σημείωση: Αναμένεται να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλων. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.minagric.gr/