Βάρος στην τουριστική ανάπτυξη δίνει ο Δήμος Δωρίδος

  • Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Ισχυρό χαρτί για την ανάπτυξη του Δήμου Λωρίδος αποτελεί ο τουρισμός. Η Δωρίδα έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει ένα τουριστικό προορισμό βασισμένο στην ήπια και ποιοτική ανάπτυξη, με έμφαση το φυσικό περιβάλλον, το τοπικό προϊόν και την παράδοση. Για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, απαιτείται η ανάπτυξη μιας ενιαίας στρατηγικής ανάπτυξης και προβολής του δήμου. Βασισμένος σε αυτό το σκεπτικό, ο Δήμος Δωρίδος προχωρά στην σύσταση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

Η Επιτροπή θα είναι ένα συμβουλευτικό όργανο, όπως ρητά προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 70 του Ν.3852/10, για την επεξεργασία και εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τουρισμού και την προβολή του Δήμου με τις εξής ενδεικτικά αρμοδιότητες:

1. Τον προγραμματισμό και τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής, το σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του Δήμου, τη διαμόρφωση και προώθηση των αναγκαίων ρυθμίσεων και των απαιτούμενων μέτρων εφαρμογής.

2. Την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο των αναγκαίων μέτρων για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του τουριστικού τομέα, την παρακολούθηση της απόδοσής του, ώστε να ενημερώνει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο.

3. Την υποβολή προτάσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο με τις κατευθύνσεις για τη μελέτη και κατάρτιση προγραμμάτων τουριστικής υποδομής και ανάπτυξης του Δήμου.

4. Προτάσεις για τις αναγκαίες ενέργειες προώθησης και λήψης μέτρων για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στον τομέα του τουρισμού.

5. Τη συνεργασία με τους συναρμόδιους επαγγελματικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας για την εναρμόνιση των πολιτικών τους και το συντονισμό των δράσεων, με σκοπό την υποβοήθηση της τουριστικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού του Δήμου.

6. Τη συμμετοχή διά του προέδρου της και άλλων μελών που θα ορίζει κάθε φορά με απόφαση της, στις εκπροσωπήσεις του Δήμου σε τοπικές, πανελλαδικές ή διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνονται με θέμα τον τουρισμό, για την προβολή του Δήμου και την προώθηση των τοπικών τουριστικών προϊόντων.

7. Το σχεδιασμό και την υποβολή προτάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με διαφημιστικά προγράμματα και γενικά ενέργειες, που αφορούν την τουριστική προβολή και διαφήμιση του Δήμου στο εσωτερικό και εξωτερικό, ιδίως με συμμετοχή σε εκθέσεις, ή διαφημίσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ή καταχωρήσεις σε έντυπα ή εκδόσεις τους ως και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο

8. Το σχεδιασμό της πολιτικής για την υποβοήθηση της ποιοτικής αναβάθμισης των τουριστικών υπηρεσιών του Δήμου και ιδίως, την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη σύνταξη προτάσεων και διατύπωση γνώμης για την έκδοση κανονιστικών αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του περιεχομένου της διαδικασίας ελέγχου των τουριστικών επιχειρήσεων, την τήρηση της καθαριότητας, ευταξίας και ευπρεπούς εμφάνισης όλων των σημείων του Δήμου, που έχουν σχέση με τον τουρισμό και την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη μέτρων πραγματοποίησης των σκοπών αυτών. Ως προς τις κανονιστικές αποφάσεις, η εν λόγω αρμοδιότητα ασκείται με την επιφύλαξη των κατά το νόμο αρμοδιοτήτων άλλων οργάνων του Δήμου και ιδίως της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

9. Πέραν των ανωτέρω θεμάτων για τα οποία είναι αρμόδια η επιτροπή, εξετάζει και αποφασίζει επί θεμάτων που παραπέμπονται σε αυτή, μετά την εγγραφή τους στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από απόφαση του η οποία λαμβάνεται με πρόταση του Δημάρχου, κατά τις διατάξεις της παρ.4 του άρθ. 70 του Ν.3852/10. Με την απόφαση αυτή καθορίζεται και η προθεσμία εντός της οποίας η επιτροπή υποχρεούται να υποβάλει σχετική μελέτη ή εισήγηση.

Η συμμετοχή στην Επιτροπή είναι εθελοντική, τιμητική και άμισθη και τα μέλη θα οριστούν έπειτα από προτάσεις όλων των δημοτικών παρατάξεων και θα αποτελείται από αιρετούς, φορείς, αλλά και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.