Δελτίο Τύπου-Μία πολύ σημαντική ημέρα για τη Δωρίδα-Αναγνωρίζεται ως έργο Εθνικής Σημασίας ο παραλίμνιος αγωγός Μόρνου-Γ. Καπεντζώνης: «Διορθώνεται μία κατάφορη αδικία δεκαετιών»

  • Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021

Μία πολύ σημαντική ημέρα για τη Δωρίδα

Αναγνωρίζεται ως έργο Εθνικής Σημασίας ο παραλίμνιος αγωγός Μόρνου

Γ. Καπεντζώνης: «Διορθώνεται μία κατάφορη αδικία δεκαετιών»

«Η σημερινή είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τη Δωρίδα! Ένα δίκαιο αίτημα δεκαετιών, με τον πλέον χειροπιαστό τρόπο και μετά από τους αγώνες που δόθηκαν επί σειρά ετών οδηγείται στην επίλυσή του». Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γεώργος Καπεντζώνης, κατά την αυτοψία που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 στην περιοχή της Λίμνης του Μόρνου τα μέλη της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής. Η ξεκάθαρη δήλωση αυτών, ότι το έργο του παραλίμνιου αγωγού είναι έργο Εθνικής Σημασίας, βαίνοντας στο τελευταίο στάδιο για την υπογραφή του από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή αποτελεί τη δικαίωση που η περιοχή επιζητούσε εδώ και χρόνια!

Η προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψη των μελών της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, περιελάμβανε επίσκεψη στο Βιολογικό Καθαρισμό των Φυλακών Μαλανδρίνου, όπου έγινε ενημέρωση από το Δ/ντή του Ιδρύματος, ακολούθως επίσκεψη στο Βιολογικό Καθαρισμό Λιδωρικίου, που δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ στη συνέχεια έγινε ενημέρωση στην πλατεία της Κοινότητας, παρουσία εκπροσώπων των Δημοτικών Παρατάξεων καθώς και φορέων της περιοχής. Η αυτοψία συνεχίστηκε στο Φράγμα του Μόρνου, ενώ ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο παραλιακό μέτωπο και την Πεδιάδα του Μόρνου για τη διαπίστωση ενός μεγάλου προβλήματος που εντοπίζεται εκεί και αφορά στη διάβρωση των ακτών, ως απόρροια της απουσίας οικολογικής παροχής κατά την κατασκευή του ταμιευτήρα.

Όλα τα παραπάνω καλύφτηκαν εκτενώς και τηλεοπτικά από το Κανάλι της Βουλής, δείγμα της σημασίας που έχει δοθεί πλέον στο έργο του παραλίμνιου αγωγού.

Κατά τη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γεώργιος Καπεντζώνης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που έχει για την ευρύτερη περιοχή το έργο, παραθέτοντας μεταξύ άλλων και τις ενέργειες που έχουν γίνει επί σειρά ετών από το Δήμο για την ανάδειξή του. Τονίζοντας το ότι ο παραλίμνιος αγωγός δεν θα αποτελέσει παρέμβαση τομή μόνο για τις γύρω περιοχές, αλλά και για την Αττική η οποία υδρεύεται από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου, το μεγαλύτερο της χώρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι σήμερα πλέον αναγνωρίζεται ως έργο Εθνικής Σημασίας, οδεύοντας προς χρηματοδότησή από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Δήμαρχος Δωρίδος, αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες που προκλήθηκαν στην περιοχή από την κατασκευή του φράγματος τη δεκαετία του ’70, οι οποίες επηρέασαν το σύνολο των δραστηριοτήτων, συνεχίζοντας έως και σήμερα να αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξή της. «Στόχος μας ήταν και είναι να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα και σήμερα είμαστε ένα βήμα πριν αυτός πραγματοποιηθεί», συνέχισε ο Δήμαρχος Δωρίδος, ευχαριστώντας το σύνολο των εμπλεκομένων που εργάστηκαν για να επέλθει το αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, καθώς και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, κατέστησε σαφές πως το έργο του παραλίμνιου αγωγού αποτελεί προτεραιότητα με ομόφωνη πλέον γνώμη του συνόλου των εμπλεκομένων. Σημείωσε ότι πρόκειται για ανοιχτή υποχρέωση προς την τοπική κοινωνία που οδηγείται προς υλοποίηση, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για έργο που όλες οι παράμετροι που εξετάστηκαν (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική κ.α.) συνεπάγονται την πραγματοποίησή του. Η κα Αυγερινοπούλου ενημέρωσε ότι ο φάκελος της υπόθεσης έχει μεταβιβαστεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή του ως έργο Εθνικής Σημασίας, με συνέχεια τη χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το παρών, συντασσόμενοι με το αίτημα της Δωρίδας κατά τις ομιλίες τους, έδωσαν οι Βουλευτές κ. Ιωάννης Μπούγας, κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης, και κ. Γεώργιος Μουλκιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Δωρίδος κ.Σταύρος Πολίτης, ο πρώην Δήμαρχος Λιδωρικίου κ. Γεώργιος Κουλούλας, οι επικεφαλείς των παρατάξεων κ. Αναστάσιος Φλώρος , κ. Θάνος Ασημάκης, κ.Ιωάννης Λάιος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λιδωρικίου κ. Νικόλαος Πέτρου, η Νομική Σύμβουλος του Δήμου και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας κα Σταυρούλα Πήττα, ο μελετητής του έργου κ.Χάρης Ανδρικόπουλος, ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Δωρίδας κ. Νίκος Ασημακόπουλος καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και φορείς της περιοχής.

Επισυνάπτεται:

  • Το συνοπτικό ενημερωτικό φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους παρευρισκόμενους για τη σημασία του έργου
  • Video παρουσίασης της σημασίας που έχει για την ευρύτερη περιοχή το έργο