¬ Ενορία Ζωοδόχου Πηγής  ¬ Γύρω από τη λίμνη   ¬ Η βόρεια πλευρά   ¬ Ορθοπλαγιά Γκιώνας 

 

 

 


 

Η διαδρομή γύρω από τη λίμνη του Μόρνου.


Ξεκινώντας με αφετηρία το Λιδωρίκι πηγαίνοντας Ανατολικά στρίβουμε στα 5 χλμ. Δεξιά για να οδηγηθούμε στο φράγμα του Μόρνου κάνοντας το μισό κύκλο της λίμνης. Στη διαδρομή συναντάμε διασταυρωσεις που οδηγούν σε δύο χωριά χτισμένα πάνω από τη λίμνη, το Δωρικό και τον Άβορο. Φτάνοντας στο φράγμα του Μόρνου (25 χλμ.), εάν στρίψουμε αριστερά ο δρόμος οδηγεί προς τη Ναύπακτο (80 χλμ.). Δεξιά κάνομε τον υπόλοιπο μισό κύκλο της λίμνης του Μόρνου, όπου συναντάμε διασταύρωση για το χωριό Κόκκινο, που απέχει 35 χλμ. Επίσης βρίσκουμε τα χωριά Κροκύλειο (42 χλμ.) και διαδοχικά Πενταγιοί (54 χλμ.), Τρίστενο (56 χλμ.), Διχώρι (65 χλμ.), Αρτοτίνα (68 χλμ.), η οποία είναι χτισμένη απέναντι από τον Κόρακα, την ψηλότερη κορυφή των Βαρδουσίων και επικοινωνεί με τον Αθ. Διάκο με δασικό δρόμο.
Σε κοντινή απόσταση, 18 χλμ. Από το Λιδωρίκι υπάρχει ακόμα το χωριό Κάλλιο, πρώην Βελούχι, το οποίο καλύφθηκε σχεδόν όλο από τα νερά της λίμνης του Μόρνου. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι από τους κατοίκους προσπαθούν να χτίσουν πάλι το χωριό. Εκτός από το Κάλλιο, η λίμνη ‘έπνιξε’ και την αρχαία Καλλίπολη η οποία ήταν χτισμένη κάτω από το χωριό και οι ανασκαφές δεν πρόλαβαν παρά να φέρουν στο φως πολύ λίγα αρχαία δείγματα ενός πολιτισμού που τόσα χρόνια ήταν ‘θαμμένα’.
Μέσα στο Λιδωρίκι υπάρχει μια διασταύρωση που αριστερά οδηγεί στις Καρούτες (9 χλμ.) και με δασικό δρόμο στην Άμφισσα (αυτό το κομμάτι αποτελεί ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ακρόπολις). Δεξιά οδηγεί και πάλι στην Άμφισσα (47 χλμ.) και συναντάμε στα 5 χλμ. την Πεντάπολη, στα 14 χλμ. (αριστερά) το Μαλανδρίνο, στα 15 χλμ. (δεξιά) την Αμυγδαλιά.