¬ Ενορία Ζωοδόχου Πηγής  ¬ Γύρω από τη λίμνη   ¬ Η βόρεια πλευρά   ¬ Ορθοπλαγιά Γκιώνας 

 

 

 


Αξιοθέατα
 

 


Το Μοναστήρι του Κουτσουρού βρίσκετε πάνω από το Δ.Δ. Αμυγδαλιάς και η πρόσβασή του γίνετε ή μέσα από αυτό ή από την διασταύρωση στο 36ο χλμ του εθνικού δρόμου 'Aμφισσας - Λιδορικίου. Σε σπήλαιο είχε βρεθεί η εικόνα της Παναγίας και εκεί χτίσθηκε ναός του οποίου σώζονται λείψανα. Νέος ναός χτίσθηκε κοντά στον παλαιό τον 7ο αιώνα μ.Χ, με κελιά για τους μοναχούς και τους προσκυνητές. Κάηκε δύο φορές από τους Οθωμανούς και ξαναχτίσθηκε το 1830 από τον μοναχό Ιωαννίκιο.


Στο Δ.Δ. Συκέας υπάρχει εκκλησία (Ζωοδόχος Πηγή), η οποία βρίσκετε μέσα σε σπήλαιο κάτω από τον βράχο που αγναντεύει το χωριό.


Οι μόνοι αρχαιολογικοί χώροι που σώζονται κάποια αρχαιολογικά ευρήματα και είναι αξιοθέατο για την περιοχή βρίσκονται στον οικισμό του Αιγιτίου (Στρούζα) του Δ.Δ. Πενταπόλεως στο Δ.Δ. Μαλανδρίνου και για όσα υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς βρίσκονται στην Αρχαιολογική Συλλογή Λιδορικίου.


Με τα έργα που έγιναν τη περίοδο 1976-1979 για την δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου αναγνωρίσθηκαν αρχαία ευρήματα στο Δ.Δ. Καλλίου (σώζονται ίχνη της αρχαίας Ακρόπολης που εκτίθενται και αυτά στην Αρχαιολογική Συλλογή Λιδορικίου). Τα περισσότερα όμως παραμένουν βυθισμένα στην λίμνη του Μόρνου, που κατά την καλοκαιρινή περίοδο είχαν αποκαλυφθεί όπως και ίχνη του παλαιού οικισμού, λόγω της έντονης ξηρασίας και της μεγάλης πτώσης της στάθμης του νερού.


Σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα υπάρχουν μικρές εκκλησίες και εξωκλήσια.