Κριατσι

Κριατσι

Το Κριάτσι είναι ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1250μ με θέα σε παραπόταμο του Εύηνου-Φίδαρη, βρίσκεται στους πρόποδες των σκεπασμένο από έλατα βουνοκορφών των Βαρδουσίων. Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό ιδρύθηκε το 18ο αιώνα από Πελοποννησίους. Ο πρώτος οικιστικός πυρήνας που διασώζεται μέχρι σήμερα, κατασκευάστηκε με χαρακτηριστικά «αμυντικής αρχιτεκτονικής».

Μερικοί υποστηρίζουν ότι η λέξη Κριάτσι έχει βλάχικη προέλευση και σημαίνει «δημιούργημα» και άλλοι της αποδίδουν τη σημασία της «κορυφής» και της «ράχης», αν και το χωριό βρίσκεται σε πλαγιά.

Η κ. Μαρία Λουκοπούλου – Παττίχη, στο βιβλίο της «Βαρδούσια», γράφει για το χωριό, ότι «μοναδικό και αξιοπρόσεκτο από δομικής απόψεως είναι το οικοδομικό σύμπλεγμα πέντε λιθόκτιστων σπιτιών, σε σχήμα ζήτα, με κοινή ριχτή στέγη από πλάκες σχιστόλιθου. Τα πέντε σπίτια συνδέονταν μεταξύ τους με υπόγειο διάδρομο (σήμερα κλεισμένο)». Υπάρχει σπίτι στο χωριό με χαραγμένη σε εντοιχισμένη πλάκα την χρονολογία 1700.

Αξιοπρόσεχτος ο ενοριακός ναός του Αγ. Νικολάου ο οποίος πλαισιώνεται από τα γραφικά ξωκλήσια του χωριού Αϊ-Λιας και Αϊ-Γιώργης. Ιδιαίτερα γραφικό το εκκλησάκι της Παναγίας στην είσοδο του χωριού, στη θέση «Μελανά Λιθάρια», που πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου.
Στην περιοχή «Κρασάμπελα», απέναντι από το νεκροταφείο του χωριού, υπήρχε η αρχαία πόλη «Πίνδος», της οποίας σώζονται ερείπια και το υδραγωγείο.