Αλποχωρι

Αλποχωρι

Όμορφο χωριό, στα δυτικά όρια της Δωρίδας με τη Ναυπακτία, σε υψ. 1000 μ., στους πρόποδες του Βλαχοβουνιού, με θέα προς τον Πατραϊκό, τη γέφυρα του Ρίου και το όρος Παναχαϊκό. Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Επί τουρκοκρατίας η περιοχή, με πολλά νερά, καλλιεργείτο με κηπευτικά και ανήκε στον Τούρκο αξιωματούχο του Λιδωρικίου Αχμέτ Αλή και την ονόμαζαν Αλή – Μποχώρ (κήπος του Αλή) = Αλημποχώρ, Αλουποχώρ, Αλποχώρι.

Κατ’ άλλη εκδοχή, καταδιωγμένοι Σουλιώτες κατά τον 18ο αιώνα ίδρυσαν τον οικισμό και του έδωσαν το όνομα του χωριού τους, αφού και σήμερα Αλεποχώρι υπάρχει στην περιοχή του Σουλίου. Δεν αποκλείεται η ονομασία να προέρχεται από το ζώο αλεπού ή να έχει σχέση με το κατάλληλο για καλλιέργεια κοκκινωπό χώμα, το αλπόχωμα.

Απο το 1835 το χωριό συμπεριλαμβάνεται στο Δήμο Κροκυλείου ως Αλουποχώρι, με 204 κατοίκους. Το 1912 αναγνωρίστηκε ως Κοινότητα Αλεποχωρίου, στην οποία τότε ανήκε και ο οικισμός Αγλαβίστα.

Οι φυσικές ομορφιές του χωριού, η άφθονη βλάστηση και τα γάργαρα νερά των πηγών Φτερούσι και Δέση, προσφέρουν ένα ιδανικό τοπίο για ευχάριστες αποδράσεις. Οι επισκέπτες και οι κυνηγοί εξυπηρετούνται από το σύγχρονο ξενώνα (4 εξοπλισμένα δωμάτια με 12 κρεβάτια, με θέρμανση, ανεξάρτητη τηλεόραση και λουτρό) και ταβέρνα, που λειτουργούν χειμώνα, καλοκαίρι.