Γλυφαδα

Γλυφαδα

Το Διαμέρισμα της Γλυφάδας περιλαμβάνει και τον οικισμό Δαφνοχωρίου.

Γλυφάδα
Παραλιακός οικισμός, που πήρε το όνομα από μια πηγή γλυφού νερού μέσα σε μικρό έλος, που αποξηράθηκε και το νερό διοχετεύεται στη θάλασσα. Μία από τις ομορφότερες κοινότητες του Δήμου Δωρίδος, χτισμένη δίπλα στη θάλασσα, με πανέμορφη θέα, απέναντι από τα Τριζόνια. Οι οικισμοί Σπηλιά, Χάνια και Γλυφάδα έχουν σχεδόν ενοποιηθεί. Με τη διαμόρφωση της παραλίας τους και της μικρής μαρίνας στα Τριζόνια, έχει αυξηθεί η τουριστική κίνηση όλων των οικισμών αυτών.
Πανηγύρι στη Γλυφάδα γίνεται στις 15 Αυγούστου, στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βυζαντινού ρυθμού, που χτίστηκε το 1960

Δαφνοχώρι
Χτισμένο σε υψόμετρο 900 από το 1836 με το όνομα Μαραζά, υπάγονταν στο Δήμο Τολοφώνος και το 1912 αναγνωρίστηκαν ως Κοινότητα. Μετονομάστηκε σε Κοινότητα Ροδοδάφνης το 1928 και σε Κοινότητα Δαφνοχωρίου το 1933, περιλαμβάνοντας και τον παραλιακό οικισμό Γλυφάδας. Το ορεινό Δαφνοχώρι απορροφήθηκε σχεδόν από τη Γλυφάδα. Ενορ. ναός του χωριού είναι ο Αγ. Νικόλαος και πανηγύρι γίνεται στις 20 Ιουλίου, στον Προφ. Ηλία.

Αρχαιότητες: Μεταξύ Γλυφάδας και Παραλίας Σεργούλας, επάνω σε λόφο, υπάρχει επιβλητική ακρόπολη σε αρκετά καλή κατάσταση. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για την αρχαία Αντίκυρα. Στην περιοχή Γλυφάδας και Δαφνοχωρίου υπάρχουν ερείπια αρχαίων τειχών, τάφοι και το φρούριο Παλαιόκαστρο.