Ιερα Μονη Τρικορφου

Ιερα Μονη Τρικορφου

Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο σε δύο μεγάλους Αγίους της Ορθοδοξίας μας. Τον Άγιο Αυγουστίνο, Επίσκοπο Ιππώνος και τον Άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ. Ήταν το μοναδικό Μοναστήρι παγκοσμίως μέσα στην Ορθοδοξία μας που έφερε αυτά τα ονόματα των δύο μεγάλων Αγίων μας. (Τώρα πλέον ανεγέρθησαν και άλλες μονές στην Ελλάδα με τα ονόματα των Αγίων μας).

Η Ιερά Μονή βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Ναυπάκτου, σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου. Είναι ανδρώα κοινοβιακή μονή, που ιδρύθηκε το 1991, από τον Αρχιμανδρίτη και Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη, ο οποίος είναι έως και σήμερα ο ηγούμενος της Μονής και αποτελεί ένα σημαντικό νεότερο προσκύνημα.

Είναι το μοναδικό μοναστήρι παγκοσμίως που είναι αφιερωμένο στον θαυματουργό μεγάλο Ρώσο Αγιο Σεραφείμ του Σαρώφ, στον οποίο αφιερώθηκε έπειτα από θαυμαστά σημεία που έκανε ο Αγιος κατά την περίοδο της ίδρυσης της Μονής, το 1990, μεταξύ των οποίων αναφέρεται κάθοδος του Ακτίστου Φωτός επί του Γολγοθά της Μονής την ημέρα της εορτής του Αγίου Σεραφείμ, καθώς και εμφανίσεις του Αγίου Σεραφείμ στον χώρο της Μονής και πολλές θεραπείες ασθενών.
Εδώ υπάρχει το μεγαλύτερο καμπαναριό στον κόσμο, με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες, το οποίο η παράδοση του έθνους μας λέει ότι το καμπαναριό αυτό το είχε η εκκλησία της Αγιας-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, ένα σύμβολο της δόξας του Βυζαντίου. Οι προσκυνητές έχουν τη μοναδική ευκαιρία ν’ ακούσουν εντυπωσιακές κωδωνοκρουσίες με τροπάρια αγίων της Εκκλησίας μας.

Το Καθολικό της Ιεράς Μονής είναι πέτρινος αγιορείτικος βυζαντινός σταυροειδής ναός με υπέροχες τοιχογραφίες, αφιερωμένος στον Αγιο Σεραφείμ του Σαρώφ και στον Αγιο Αυγουστίνο. Εντός του ναού φυλάσσονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας Τρικορφιώτισσας, του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Νικολάου από την Κωνσταντινούπολη.

Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται πολλά ιερά λείψανα διαφόρων αγίων και μαρτύρων της εκκλησίας που οι ευλαβείς επισκέπτες μπορούν να προσκυνήσουν, όπως: Τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου από τον Σταυρό του Χριστού, τεμάχια ιερών λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ, του Αγίου Αυγουστίνου, της Αγίας Αννης (μητέρας της Θεοτόκου), του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, της Αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, τεμάχια ιερών λειψάνων από τα νήπια που σκότωσε ο Ηρώδης στη Βηθλεέμ, των χοζεβιτών μαρτύρων από την Ιερά Μονή Χοζεβά Ιεροσολύμων, των σφαγιασθέντων μαρτύρων από την Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδοσίου Ιεροσολύμων, των σφαγιασθέντων μαρτύρων από την Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στα Ιεροσόλυμα, καθώς και διαφόρων άλλων αγίων.

Σε ιδιαίτερα διαμορφωμένο χώρο, εκεί όπου έγιναν τα θαυμαστά σημεία από τον Αγιο Σεραφείμ, καθώς και οι εμφανίσεις του, οι επισκέπτες μπορούν να προσκυνήσουν ομοίωμα του Τάφου του Χριστού και του Γολγοθά επί του οποίου κατέβηκε το Ακτιστο Φως και να δουν εικόνες από τη ζωή του Αγίου Σεραφείμ.

Δίπλα στον ιερό ναό υψώνεται ένας από τους μεγαλύτερους σταυρούς που υπάρχουν στην Ελλάδα, ύψους 16 μέτρων.

Επίσης υπάρχει ένα όμορφο άλσος με διάφορα ζώα και πτηνά, όπου βρίσκεται και το ξύλινο παρεκκλήσιο της Παναγίας της Γερόντισσας. Η Ιερά Μονή διαθέτει και σύγχρονες κατασκηνώσεις που φιλοξενούν τα καλοκαίρια εκατοντάδες παιδιά και νέους.
Το μοναστήρι φημίζεται για τη φιλοξενία του και οι μοναχοί είναι πρόθυμοι να προσφέρουν στους επισκέπτες μια πλήρη ξενάγηση, προς πνευματική τους ωφέλεια.

Οι πιστοί που επισκέπτονται το μοναστήρι έχουν την ευλογία να προμηθευθούν το αγίασμα του Αγίου Νικολάου, το οποίο με θαύμα του Αγίου Νικολάου απέκτησε η Μονή. Το αγιασμένο νερό έχει την προστασία του Αγίου Νικολάου και τελεί πολλά θαύματα και δεν αλλοιώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Η ψυχή όλου αυτού του έργου ήταν ο κατηχητής μας Γεώργιος Μουλατσιώτης, πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής, που με πρωτοφανή ζήλο δούλεψε για τα κατηχητικά σχολεία και γι’ αυτό κατόρθωσε να συγκεντρώσει γύρω του εκατοντάδες νέους. Η αγάπη του για τον Θεό ήταν τόσο μεγάλη που ξεχείλιζε από τα μύχια της ψυχής του και μεταλαμπαδευόταν στα παιδιά που τον συναναστρέφονταν και παρακολουθούσαν με δίψα τα μαθήματά του.

πηγή:dorikiadelfotis.gr