Ενημερωτική συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη είχε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δωρίδος

  • Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερωτική συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη είχε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δωρίδος για τις επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, την καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος και άλλα λειτουργικά θέματα του Δήμου.

     Ενημερωτική συνάντηση είχε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δωρίδοςμε τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη και ειδικούς συνεργάτες του, για διάφορα σημαντικά θέματα. Από το Δήμο Δωρίδοςσυμμετείχαν, ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, ο Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μάμαληςκαι ο Πρόεδρος της Τ.Κ Κάμπου Γιάννης Κορτέσης.

Το πρώτο θέμα που αναπτύχθηκε ήταν οι επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου και η καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος.

Παρουσιάστηκαν με λεπτομέρειες όλες οι πτυχές των επιπτώσεων στη Δωρίδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές.

Το άδικο και ασφυκτικό πλαίσιο των περιοριστικών όρων που έχει επιβληθεί σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τη λίμνη, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής από τη μεγάλη αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και των αστικών εμπορικών κέντρων,με επακόλουθο την αύξηση του κόστους ζωής, προϊόντων, μεταφορών, υπηρεσιών, κλπ και την εγκατάλειψη από τον ενεργό πληθυσμό.

Τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, τη διάβρωση των ακτών, τα προβλήματα στην καλλιεργήσιμη γη στην πεδιάδα του Μόρνου, από την υπεράντληση των υπόγειων υδάτων, και τελικά στο αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει αφήσει η διαχείριση των υδάτων της λίμνης από τον αρμόδιο φορέα, σε πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση του Δήμου Δωρίδος.

Παρουσιάστηκε τέλος και η νομική βάση για την υποστήριξη καταβολής του αντισταθμιστικού τιμήματος,που είναι το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ζητήθηκαν επίσης από τον Υπουργό:

Η στελέχωση με επιστημονικό τεχνικό προσωπικό, για την ομαλή λειτουργία του Δήμου, τη μελέτη και υλοποίηση των πάσης φύσεως έργων.

Η δημιουργία θέσης μετακλητού Γενικού Γραμματέα, για τηνενίσχυσητης οργανωτικής και επιχειρησιακής ικανότητας του Δήμου με επαγγελματική δημοτική διοίκηση, όπως αυτή εκφράζεται από το θεσμό του Γενικού Γραμματέα.

Σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων.

  • Για τη συντήρηση και επισκευή των υφιστάμενων αναμεταδοτών τηλεοπτικού σήματος, προς το σκοπόβελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Δωρίδας. Την προαγωγή των πολιτιστικών και πνευματικών ενδιαφερόντων τους, καθώς και την ικανοποίηση του αυτονόητου δικαιώματος στην ενημέρωση.
  • Ρυθμίσεις σχετικά με την καλύτερη διαχείριση της Πάγιας Προκαταβολής στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.
  • Εκσυγχρονισμό της διαδικασίας για την περισυλλογή ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, λόγω αδυναμίας εφαρμογής στην πράξη, ορισμένων διατάξεων της υφιστάμενης νομοθεσίας.
  • Χρηματοδότηση του Δήμου Δωρίδοςγια την αποκατάσταση προβλημάτων λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων.
  • Έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την καθιέρωση ως τοπικής αργίας της επετείου του ολοκαυτώματος Λιδωρικίου.
  • Ένταξη σε Προγράμματα Ψηφιακής Σύγκλησης, με στόχο ο Δήμος Δωρίδος να αξιοποιήσειακόμη περισσότερο τις νέες τεχνολογίες, για το ξεπέρασμα οργανωτικών δυσκολιών, την προβολή της περιοχής για την τουριστική ανάπτυξη, τη γνωστοποίηση στο ευρύ κοινό των τοπικών προϊόντων κλπ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ψηφιακή σύγκλιση είναι το στοίχημα των επόμενων χρόνων για την ελληνική περιφέρεια.

Η συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα, διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα. Ο Υπουργός έδωσε οδηγίες στους συνεργάτες του για συνεχή επαφή με τη δημοτική αρχή του Δήμου Δωρίδος, προς το σκοπό επίλυσης των προαναφερόμενων προβλημάτων.

Τέλος ο Δήμαρχος προσκάλεσε τον Υπουργό στη Δωρίδα για επίσημη επίσκεψη.