Ανοιχτή Πρόσκληση σε Διημερίδα 9-10 Αυγούστου

  • Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

 

Μήνυμα Δημάρχου
Οι αρχαιολογικοί χώροι, συνήθως αντιμετωπίζονται από τη σύγχρονη κοινωνία ως απλά απομεινάρια ιστορίας, ως υπολείμματα μιας άλλης εποχής που περιέπεσαν σε αχρηστία και ίσως αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξή της.

Οι Μαλανδρινιώτες όμως, με πρωτεργάτη την Πολιτιστική Κίνηση Μαλανδρίνου «Ο ΦΥΣΚΟΣ», προς μεγάλη τους τιμή κάθε άλλο παρά απομεινάρια θεωρούν τα ερείπια του αρχαίου Φύσκου. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την αξία του πολιτισμικής τους κληρονομιάς και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη θησαυροί από αυτούς που έχουν εντοπιστεί (αρχαιολόγοι βεβαιώνουν την ύπαρξη τμημάτων του Κάστρου, της αρχαίας οχύρωσης και του ψηφιδωτού δαπέδου που διατηρείται στο Ναό των Αγίων Αποστόλων) κατάφεραν μετά από χρόνιες προσπάθειες ευαισθητοποίησης των αρμοδίων αρχών να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.

Συγχαρητήρια στην Πολιτιστική Κίνηση Μαλανδρίνου «Ο ΦΥΣΚΟΣ» που στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, διοργανώνει υπό της αιγίδα του Δήμου μας, Επιστημονικό Αρχαιολογικό Συνέδριο.

Επικροτούμε τις ενέργειες αυτές και σε αρωγή της προσπάθειας των εθελοντών Μαλανδρινιωτών, Πολιτιστικής Κίνησης «Ο ΦΥΣΚΟΣ» και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχουμε ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ι΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για συμμετοχή του Δήμου μας, με διάθεση μηχανολογικού εξοπλισμού, προσωπικού και παραχώρηση χρήσης δημοτικού ακινήτου, προκειμένου να ξεκινήσει ο καθαρισμός του οχυρωματικού περιβόλου του Αρχαίου Φύσκου και να μπορέσει στη συνέχεια να συνταχθεί μελέτη συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξής του.

Με την ανάδειξη του Αρχαίου Φύσκου φανερώνουμε έμπρακτα πως για τη δική μας μικρή κοινωνία ο αρχαιολογικός χώρος δεν αποτελεί ένα απομεινάρι του παρελθόντος που εξαιρείται από τη σημερινή πόλη, αλλά αντίθετα ένα ιδιόμορφο και ιδιαίτερο μέλος της.

Με αυτό το εγχείρημα δίνεται το έναυσμα για πιθανές μελλοντικές προσπάθειες ανάδειξης και άλλων αρχαιολογικών χώρων που κοσμούν το δήμο μας, σε συνεργασία πάντα με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία.

Ο Δήμαρχος
Γιώργος Καπεντζώνης