Με 4 Γαλάζιες Σημαίες βραβεύτηκαν οι ακτές του Δήμου Δωρίδος

  • Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Με 4 Γαλάζιες Σημαίες βραβεύτηκαν αντίστοιχες ακτές του Δήμου Δωρίδος, για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής μας και συγκεκριμένα της Ερατεινής, της Χιλιαδούς, της Σεργούλας και του Παραθάλασσου.

Είναι μια μεγάλη επιτυχία για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του Δήμου και επιβράβευση της πολύμηνης συντονισμένης προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής και των αρμόδιων Υπηρεσιών του Δήμου.

Η ανακοίνωση έγινε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαΐου 2013 στην ακτή της Βούλας Αττικής, από την Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων του Προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ως Εθνικός χειριστής του προγράμματος αυτού και παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Τάσος Λιάσκος, Δήμαρχοι, Εκπρόσωποι Υπουργείων και Φορέων, Επαγγελματικές Ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων, Εκπαιδευτικοί, Μαθητές Δημοτικών Σχολείων, που παρουσίασαν διάφορα δρώμενα σχετικά με την προστασία της φύσης και πλήθος κόσμου που είχε κατακλύσει την πλαζ της Βούλας για το σκοπό αυτό.

Τον Δήμο Δωρίδος εκπροσώπησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που είχε και την εποπτεία προετοιμασίας των υποδομών και υποβολής του φακέλου για τη βράβευση των ακτών της Δωρίδας. Παραβρέθηκε επίσης και ο κ. Αντώνης Βίτσας πρώην συνεργάτης του Δημάρχου Δωρίδος, που μαζί με το Τμήμα Προγραμματισμού έκαναν όλες τις απαιτούμενες πρακτικές ενέργειες για την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και την άρτια παρουσίαση της πρότασης του Δήμου.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γιώργος Καπεντζώνης εξέφρασε την ικανοποίησή του, δηλώνοντας ότι «Δήμος και Δημότες της Δωρίδος πρέπει να καταβάλουμε από κοινού κάθε προσπάθεια να διατηρούμε τις ακτές μας καθαρές και να ευαισθητοποιούμε τη νέα γενιά στην κατεύθυνση αυτή».

Η Γαλάζια Σημαία είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο ως το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στο κόσμο. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη Γαλάζια Σημαία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δια της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων υποστηρίζει ενεργά το πρόγραμμα και παρακολουθεί συστηματικά τις ακτές που παρουσιάζουν αισθητικό, αλλά και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιεί δειγματοληψίες ελέγχου ποιότητας των νερών κολύμβησης. Συγκεκριμένα στις ακτές που βραβεύτηκαν πραγματοποιήθηκαν 20 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την απόδοση της Γαλάζιας Σημαίας σε μία ακτή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα των νερών σε αυτή να έχει χαρακτηριστεί εξαιρετική. Καμία άλλη διαβάθμιση ποιότητας, ακόμη και η ικανοποιητική, δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Δεν αρκεί όμως οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Για τις βραβεύσεις αποφασίζει η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεων του Προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες, αφού αξιολογήσει τα στοιχεία κάθε ακτής που διαβιβάζει σε αυτήν η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων κάθε χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Η Ελλάδα με 393 βραβευμένες ακτές για το έτος 2013 κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες.

Ο Δήμος Δωρίδος συνεχίζει την προσπάθεια προετοιμασίας των υποδομών και υποβολής φακέλων και για άλλες ακτές της Δωρίδας που πληρούν τις προϋποθέσεις για βράβευση με Γαλάζιες Σημαίες.