¬ Δημοτικά Διαμερίσματα  ¬ Δημοτικές Επιχειρήσεις  ¬ Τοπικός Τύπος 

 

 

 


Ο Δήμος
 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Ο Δήμος απαρτίζεται από χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες των Βαρδουσίων (Διακόπι, Δάφνος, Κάλλιο, Κονιάκος) ενώ τα υπόλοιπα "ξεφυτρώνουν" διάσπαρτα στις πλαγιές της Γκιώνας. Η φύση του εδάφους είναι ορεινή ενώ σαν επίκεντρο της περιοχής θεωρείται το φράγμα του Μόρνου, που υδροδοτεί την Αθήνα.


Καταλαμβάνει έκταση 409.577.000 τ.μ. (πρώτος δήμος σε έκταση στη Φωκίδα). Για την ακρίβεια η έκταση του Δήμου Λιδορικίου αποτελεί το 19.3% της συνολικής έκτασης του Ν. Φωκίδας (2.120.564.000 τ.μ.). Εκτείνεται μεταξύ των όμορων νεοσύστατων δήμων (Βαρδουσίων, Καλλιέων,Γαλαξειδίου, Ευπαλίου και Τολοφώνος) περιλαμβάνοντας στα όρια του 17 Δ. Διαμερίσματα ('Aβορος, Αμυγδαλιά, Βραΐλα, Δάφνος, Διακόπι, Δωρικό, Κάλλιο, Καρούτες, Κονιάκος, Λευκαδίτι, Μαλανδρίνο, Πεντάπολη, Περιθιώτισσα, Στίλια, Συκέα, Σώταινα με έδρα του Δήμου το Λιδορίκι).


 


 ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


ΧΛΩΡΙΔΑ


Στις ανώτερες ορεινές ζώνες η χλωρίδα διακρίνεται για την προσαρμογή της σε περιόδους ψύχους, στις κατώτερες ορεινές δε για την προσαρμογή της σε περιόδους ξηρασίας. Μια μέση κατάσταση εμφανίζεται στην άμεση περιοχή υδρορροών.Τα αειθαλή φυτά χαρακτηρίζονται από την οικονομία και προστασία των χυμών. 'Eτσι έχουμε ξερόφυτα και φυτά αποθηκευμένης υγρασίας. Τα ξερόφυτα έχουν πολλά χαρακτηριστικά , που φτάνουν από τα μικρά φύλλα μέχρι τα αγκάθια (κυπαρίσσια, κέδροι) ή από φύλλα με υμένα (πικροδάφνες) ή από φύλλα προστατευόμενα με τρίχωμα ή αρωματικά και αιθέρια έλαια (θυμάρι). Πολλές φορές αυτά τα χαρακτηριστικά συνυπάρχουν στο ίδιο φυτό ενώ άλλα φυτά μπορούν να συντηρούν το νερό στα σωματώδη χυμώδη φύλλα τους (οπούντια, αγκάβη) και με τις βαθιές τους ρίζες. Αντίθετα με τα ξερόφυτα άλλα φυτά φύονται και αναπτύσσονται κατά την περίοδο των βροχών.

Τέτοια φυτά είναι τα γεώφυτα ή θερόφυτα (ασφόδελος, άγρια κρεμμύδια), τα οποία επιβιώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες υπόγεια με το ριζικό τους σύστημα.


ΠΑΝΙΔΑ


Η περιοχή έχει τη συνηθισμένη για το υψόμετρο και τη θέση που βρίσκεται ζωοκοινότητα. Από τα άγρια ζώα συναντώνται συχνά το αγριογούρουνο, η αλεπού, το τσακάλι, το κουνάβι και ο λαγός. Από την πτηνοπανίδα συναντώνται συχνά καρακάξες, κουρούνες, πέρδικες, τρυγόνια ενώ σπάνιοι είναι οι αετοί στη γύρω περιοχή.


Από τα ερπετά και τα αμφίβια απαντώνται οχιές, σαύρες, χελώνες.

Παρατηρεί ακόμη κανείς θηλαστικά ζώα όπως ασβούς, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους και διάφορα πτηνά (μπεκάτσες, αηδόνια, χελιδόνια, σπουργίτια και χωραφοσπουργίτια) που συμπληρώνουν την πτηνοπανίδα.


 


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής σχετίζονται με την κτηνοτροφία που είναι κύρια ασχολία των κατοίκων της. 'Eτσι θα αναφέρουμε τα εξής που μπορεί να βρεί κάποιος στα μεγάλα χωριά (Δημοτικά Διαμερίσματα) του Δήμου :


Στο Λιδορίκι τυροκομικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, εμπόριο κρεάτων από: Kουτσούμπα Μαρία, Κρικέλα Ιωάννη, Δρόσο Χρήστο, Αφούς Τσιάντα Στην Πεντάπολη γαλακτοκομικά προϊόντα από : ΚΑΛΛΙΟΝ Α.Ε. Στην Αμυγδαλιά πτηνοτροφικά/μελισσοκομικά προϊόντα από : Μαντζαβά Ευθ. Στο Μαλανδρίνο πτηνοτροφικά προϊόντα από : Μανιτάρα Ευθυμία και Παναγιωτόπουλος - Μανιτάρα Ο.Ε. , Παναγιωτοπούλου Κων/να, Ρήγα Ρήγα.